Nők 40+program 2014/2015

Három újabb szerződést írtak alá a nők negyvenéves szolgálati jogviszonyának megszerzését segítő Nők 40+ program keretében kedden Budapesten.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára az aláírás előtt elmondta: tavaly év végén indították a programot, amellyel azokat a nőket támogatják, akiknek legfeljebb három év hiányzik a 40 éves szolgálati idő megszerzéséhez és nyilvántartott álláskeresők.

A munkaadó helyett átvállalják maximum 10 hónapig a munkabér és a járulékok 100 százalékát meghatározott összegig, az egy hónapra jutó támogatás körülbelül 160 ezer forint. A munkáltatótól két hónap továbbfoglalkoztatást kérnek támogatás nélkül – ismertette az államtitkár.

1,5 milliárd forint a programra

A programra mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből körülbelül 1000 álláskereső nőnek tudnak segíteni – közölte Czomba Sándor, hozzátéve, hogy a kedden aláírt három szerződéssel már összesen 252 nő került be a programba.

Az 55 év felettiek esetében legalább 37 év megszerzett jogosultsági idő szükséges, a 60 évnél idősebbek viszont a szolgálati időre való tekintet nélkül jelentkezhetnek – emelte ki az államtitkár.

A munkaerőpiacon a pályakezdő fiatalok mellett az 50 év felettiek, közülük is főként a hölgyek vannak különösen nehéz helyzetben. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2011. január 1-jétől életkoruktól függetlenül nyugdíjba mehetnek azok a nők, akiknek megvan a negyven év szolgálati idejük. Ezzel a lehetőséggel mostanáig több mint 105 ezren éltek – mondta el Czomba Sándor.

Segítenek a hiányzó évek megszerzésében

A tavaly indított Nők 40+ programmal a hiányzó egy-két-három év megszerzésében kívánnak segíteni. A résztvevők egy évvel közelebb kerülnek a negyven év szolgálati idő megszerzéséhez, vagy el is érik azt és nyugdíjba mehetnek – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is: a kormány az elmúlt években számos olyan programot indított, amelyek kifejezetten a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű emberek munkához jutását segítik. Példaként említette a lakhatási támogatást és a pályakezdő fiatalok munkába állását segítő Első munkahely garancia programot, ez utóbbi lehetőséggel mintegy 16 ezer fiatal tudott élni – mondta.

A Nők 40+ program 250., 251. és 252. szerződését a munkaügyi központ képviselője írta alá kedden a munkáltatóval, a budapesti Spirál Bau Kft.-vel.

6 thoughts on “Nők 40+program 2014/2015

 1. A Nők 40+program keretében aláírt 3 szerződést köszönjük.
  Nekem 1 év és 157 nap hiányzik a 40 évhez. 60 éves elmúltam. 7 éve regisztrált munkanélküli.
  Szeretnék részt venni a program, de nem tudom hol kell jelentkezni, mi a teendő.
  Kérem, ha tud valaki segítsen.

 2. Eddig azért nem élhettem a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával, mert szüleinkkel 10 hónap ápolási szabadságon voltam (fizetetlen szabadság) ugyanis apósom lebénult,anyósom vastagbél-rákos, volt (egyszerre a kettő) ami nem napi nyolc órát jelentett, hanem napi 24 órát. Édesanyám combnyakban eltörte a lábát, és teljesen vak. További 1,5 évet kellett vele lennem. Munkahelyem volt,de ott kellett hagyni.
  (szolgálati időnek beszámít, de a 40 éves munkaviszonyba nem)
  Ez a büntetés azért, ha az ember a szüleit nem dobja öregek otthonába, hanem saját maga ápolja. De nem baj az én lelkiismeretem így tiszta.Csak igazságtalanságnak tartom, hogy most meg kötelező szülőtartás van törvényben.

  • Tisztelt Gál Jánosné!

   Hasonló helyzetben vagyok mint Ön, nekem 6,5 évet húztak le a szüleim ápolása miatt. Én is egyszerre kettő szülőt ápoltam mindkettő mozgássérül volt. Jó, hogy ők ezt már nem tudják mert nem tudnának nyugodtan pihenni. Az én lelkiismeretem is tiszta. Megszívtuk! Üdv. Papné

 3. Szeretném megkérdezni hol lehet jelentkezni a fentieket elolvasva programra.Àprilus 8.án leszek 55éves.37 év munkaviszonyom neg van Jogosan kérhetem hogy résztvennék ebben a programban Válaszukat előre is köszönöm

 4. Nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjas vagyok, dolgozom, októberben közepén telik le a kereshető összeg keret.Mi a teendőm? Mikortól nem kapok nyugdíjat, mikor kell jelentenem, akkor ha letelt hó közben abban a hónapban már nem dolgozhatok? Köszönöm a választ: Margó

Vélemény, hozzászólás?