Nyugdíjemelés 2024

Nyugdíjemelés 2024

Nyugdíjemelés 2024

Idén ősszel nem várható évközi nyugdíjemelés, mivel az idei évi várható infláció (3,7%) alacsonyabb, mint az év eleji nyugdíjemelés mértéke (6%) volt. A novemberi nyugdíjemelés ugyanis nem jár minden évben automatikusan, hiába szokhattak hozzá a korábbi években a magyar nyugdíjasok, hogy év közben, de legalább novemberben korrigálni kellett a nyugdíjakat.

Nyugdíj portál

Ezeknek az emeléseknek az oka az volt az utóbbi években, hogy a kormány év elején rendre alábecsülte a várható inflációt, amit később nyugdíjemelésekkel korrigálták. Erre azonban idén nem lesz szükség. Mutatjuk, hogy pontosan milyen esetben járna novemberben nyugdíjemelés a magyar időseknek.



Mutatjuk, hogy pontosan milyen esetben járna novemberben nyugdíjemelés a magyar időseknek.

A KSH legfrissebb adatai is aláhúzzák azt, amit már több hónapja előre jeleztek a szakértők: 2024-ben nem várható nyugdíjemelés novemberben. A friss inflációs adat alapján január-augusztus időszakban, vagyis az év első nyolc hónapjában (3,7%) volt az drágulás általános üteme Magyarországon. Még a koronvírus világjárványt megelőző „békeévekben” ez egy fontos, irányadó adat volt, ez alapján döntött a kormány arról, lesz-e nyugdíjemelés novemberben.

Infláció?

Az utóbbi pár évben azonban az infláció annyira elszabadult, hogy már novembert megelőzően is szükség volt korrekcióra, olyan gyorsan értéktelenedtek el a nyugdíjak. Előfordult az is, hogy az év első 8 hónapjára vonatkozó adatra nem lehetett teljes mértékben támaszkodni, hiszen a következő 4 hónap áremelkedése még bőven átírhatta a számításokat. Idén viszont az eddigi években tapasztaltaktól eltérően nem lesz szükség a novemberi korrekcióra.

2024. januárjában 6 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat a nyugdíjtörvénynek megfelelően, mivel ekkora inflációval terveztek az idei évre. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem alábecsülték, hanem túlbecsülték a pénzromlás ütemét. Varga Mihály nemrég nyilatkozott arról, hogy idén 3,7%-os inflációval számolnak, jövőre pedig 3,2%-kal – ezt erősítette meg a pénzügyminiszternek az a bejelentése is, amely szerint a nyugdíjemelés „az éves várható inflációval megegyezően 3,2% körül alakulhat”. Vagyis a kormány felülvizsgálta és frissítette inflációs várakozását: tavasszal még 4,2%-os átlagos inflációt vártak az idei évre, míg jövőre 3,6%-ot.




Az augusztusi adatokból sok elemző – a kormánnyal ellentétben, amely további lassulásra számít – következtetett gyorsulásra: a Portfolio elemzői konszenzusa szerint például év végére 5%-ig is gyorsulhat az infláció, illetve más elemzők előrejelzéseinek átlaga szerint az éves infláció 4 százalékot tehet ki 2024-ben. A gyorsulást főként a kötelező akciózás megszűnése, az üzemanyagok drágulása, és a szolgáltatásokon belül főként az üdülési szolgáltatások árának jelentős emelkedése okozhatja. Viszont, ami nyugdíjemelés szempontjából lényeges, még a legpesszimistább becslések szerint sem alakulhat a 2024. évi infláció 6 százalék felett. Annyival magasabb pedig aligha lehetne, hogy az egy novemberi emelést indokolttá tegyen idén.

Hitelfórum, családi pénzügyek friss hírek

Mikor és mekkora nyugdíjemelés jár novemberben?

A novemberi nyugdíjkorrekció számításához a pandémia előtt abszolút irányadó volt a KSH első 8 hónapra számolt inflációs adata. Ha a január-augusztus időszakban a pénzromlás mértéke magasabb volt, mint az év eleji nyugdíjemelés mértéke, akkor még következő év januárja előtt korrigálták a nyugdíjakat. A nyugdíjtörvény úgy rendelkezik ugyanis, hogy figyelembe kell venni ezt az adatot, amikor megbecsülik az éves infláció várható mértékét és meghatározzák a novemberi nyugdíjemelés mértékét.

Az, hogy figyelembe veszik ezt az adatot, nem azt jelenti, hogy amennyit a KSH kiszámít, pontosan az alapján emelnek is. Mindössze erre támaszkodnak a döntésben. Amíg 0,5-2 százalékos emelésről volt szó, és az infláció nem ült fel arra a hullámvasútra, amire az elmúlt években, a KSH szeptemberben publikált adata nagymértékben irányadó volt. Ezek az évek viszont elmúltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!