Változhat a nők nyugdíjkorhatára: fontos bejelentés!

Változhat a nők nyugdíjkorhatára: fontos bejelentés!

Változhat a nők nyugdíjkorhatára: fontos bejelentés! Elkerülhetetlen lehet a Nők40 nyugdíjprogram változása. Ezt a kedvezményes ellátást ma már minden évben a nyugdíjba vonuló nők legalább fele veszi igénybe.

Nyugdíj portál

A Nők40 nyugdíjprogram egyedülállónak számít Magyarországon és a modern nyugdíjrendszerekben is, miután nem csupán a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét nyújt, de ezt levonások nélkül teszi.

Ezek a jellemzői a nők kedvezményes nyugdíjának

A cikk a kedvezményes nyugdíj számos jellegzetességére hívta fel a figyelmet. Az egyik ilyen a 13. havi nyugdíj, amely a Nők40 keretében is ugyanúgy jár, mint az öregségi nyugdíj esetében. Ez azt jelenti, hogy az érintettek annyi évvel kapnak több plusz ellátást, ahány évvel a korhatár előtt igényelték a nyugdíjat. Ehhez fontos adalék, hogy miután a 13. havi nyugdíjat nem támasztja alá járulékfizetés, annak költségeit az államnak kell fedeznie minden évben.
További előny, hogy a Nők40 mellett bármilyen munkaviszonyból származó jövedelem járulékmentes ugyanúgy, mint az öregségi nyugdíj mellett szerzett kereset, így a munkáltató ebben az esetben is mentes a szociális hozzájárulási adó (szocho) befizetése alól. Emellett megszűnt a korábbi korlátozás is a Nők40 mellett szerzett jövedelemre vonatkozóan, így, mint írják, a versenyszférában dolgozó nők korlátozás nélkül vehetik fel 18,5 százalékos kedvezménnyel a nyugdíj melletti keresetüket, és utánuk a munkáltatójuknak sem kell szochót fizetni.

Ez lehet a probléma az ellátással

Egyre nagyobb gondot okoz viszont, hogy a közszférában a nyugdíj – beleértve a kedvezményes Nők40-et is – továbbra is szünetel addig, amíg az érintett nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban áll – hívják fel a figyelmet. Mint írják, az alulfinanszírozott szociális, gyermekvédelmi, köznevelési, szakképzési ágazatokban és az egészségügyben ad hoc módon próbálják orvosolni a problémát ahelyett, hogy a felesleges korlátozásokat szüntetnék meg.

A cikk kitért arra is, hogy a Nők40 bevezetésekor vélhetően nem az volt a cél, hogy minden nő a korhatár előtt nyugdíjba mehessen. A kedvezményes nyugdíj viszont ma már olyan népszerű, hogy azt a nyugdíjba vonuló nők legalább fele választja. Ez az arány még tovább emelkedhet az általános nyugdíjkorhatár emelkedésével, és egyre több 65 év alatti nő szerzi meg a szükséges 40 év jogosító időt. A megkérdezett Farkas András, a Nyugdíjguru szerint

idén közel negyedmillió nő dönthet úgy, hogy kilép a járulékfizetők közül és belép a nyugdíjasok körébe, ráadásul a rendszer nem sújtja őket levonásokkal.

Ezeken túl a kedvezményes nyugdíj minél korábbi igénylésére ösztönzi a nőket amiatt is, hogy az érintettek a teljes nyugdíjuk mellett továbbra is dolgozhatnak a versenyszférában és a korlátozások alól mentesített közszférás ágazatokban, ráadásul keresetüket nem terheli járulékkötelezettség és szocho sem.

A cikk kiemelte, hogy a 2026-os választásokig valószínűleg nem kell szigorításokra számítani, de utána elkerülhetetlennek tűnik, kivéve akkor, ha nem születik döntés arról, hogy minden nő nyugdíjba vonulhat a hivatalos 65 éves korhatár előtt. A szakértő szerint ez csak akkor valósítható meg, ha a szükséges források minden évben rendelkezésre állnak. Friss hírek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!