Jöhet a nyugdíjkorhatár-emelés!

Jöhet a nyugdíjkorhatár-emelés!

Jöhet a nyugdíjkorhatár-emelés! Egyre több nyugdíjkorhatár feletti magyar dolgozik továbbra is aktívan. Önmagában nem baj, ha valaki a nyugdíj után is dolgozna, a gond akkor van, ha a maradást a kényszer szüli.

Mi történt? Másfél évtized alatt megháromszorozódott a 65 éves kor felett is dolgozó magyarok száma, 2023-ban majdnem 115 ezren voltak a KSH legújabb adatai szerint.

Friss nyugdíj hírek

Az idős korcsoportokban foglalkoztatottak létszámának alakulását alapvetően a demográfiai folyamatok határozzák meg, de a munkaerő-piaci részvételre hatással van az egyéni döntéseket befolyásoló gazdasági-társadalmi környezet, illetve az egyes szabályozók is.

A munkaerőhiányt sok területen, például az oktatásban vagy egészségügyben a nyugdíjasok tovább- vagy visszafoglalkoztatásával orvosolták. Emellett a jövedelemkiegészítés iránti növekvő igény, valamint a járulékfizetési kötelezettség alóli mentesség is fokozta a munkavállalási kedvet.




Megemelni a nyugdíjkorhatárt? Európában és világszerte több kormány aktívan dolgozik a nyugdíjkorhatár emelésének előkészítésén. Bár Magyarország esetében az elöregedés mértéke még nem éri el a nyugat-európai országok szintjét, érdemes figyelemmel kísérni a nemzetközi folyamatokat, melyek hamarosan hazánkat is érinthetik.

A The Guardian szerint például az Egyesült Királyságban a középkorú munkavállalók esetében 71 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, tekintettel a várható élettartam növekedésére és a születésszám csökkenésére.

Az elmúlt két évben Szlovákia és Svédország is a várható élettartam növekedéséhez igazította a nyugdíjkorhatár emelését, és ehhez hasonló intézkedéseket hoztak korábban többek között Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Olaszország, Hollandia és Portugália.

Mikor mehetünk nyugdíjba? Jelenleg az OECD-országokban a nyugdíjba vonulási életkor átlagosan 62-67 év között mozog, férfiak esetében pedig 64,4 év az átlag. Ha mások példája alapján nézzük, jópár évet ráhúzhatunk a hazai átlag 65 évre. Hollandiában és Svédországban 70 évre, Észtországban és Olaszországban 71 évre, Dániában akár 74 évre is emelkedhet a nyugdíjazási korhatár.

Egy gondolat a “Jöhet a nyugdíjkorhatár-emelés!

  1. Szép napot az lehet , hogy az Olaszoknál 70 év a korhatár de azt is meg kénne nézni míg az Olaszok nyáron nyugodtan nyaralnak a Magyarok viszont akkor is keményen dolgoznak az életben maradásért . Valójában csökenteni kéne a korhatárt nem emelni mert ha valaki pl. 30-évet 24-órás szolgálatban dolgozik az már nem fogja elérni a korhatárt . De hát pont ez a kormány terve .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!