Nők 40 nyugdíj 2024/2025 – jön a változás!

Nők 40 nyugdíj 2024/2025 – jön a változás!

Nők 40 nyugdíj 2024/2025 – jön a változás! A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is megszerzi a jogosultsági időt a kedvezményes nyugellátáshoz. Hogyan is van? Erről olvashattunk az adó.hu pénzügyi blogban.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Fontos tudni, hogy a jogosultsági idő nem azonos fogalom a szolgálati idő fogalmával.

A jogosultsági idő szűkebb fogalom, mint a szolgálati idő.

A Nők 40 nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít a keresőtevékenységgel járó biztosítási-, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony.

Jogosultsági idő továbbá gyermeknevelési időként: a terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, gyermekek otthongondozási díja időtartama és az az ápolási díjban eltöltött szolgálati idő, amelyet súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel szerzett a nő, illetve az ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő. (Tny. 18.§ (2b) bekezdés)Nagymamák – jogosultsági idő

Itt jelenhet meg az a helyzet, amikor a még nyugdíj előtt álló, aktív korú nagymama unokája mellett nagyszülői gyermekgondozási díjat (nagyszülői gyed), vagy nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást (nagyszülői gyes) vesz igénybe.

Abban az esetben ugyanis, ha ez a hölgy a saját gyermekére tekintettel igénybe vett gyermeknevelési-, gyermekgondozási ellátások időtartamával nem merítette ki a negyven év jogosultsági időn belül lehetséges nyolc év gyermeknevelési időt, az unokája utáni gyedet, gyest itt még érvényesítheti jogosultsági időként.

32+8 év – így jön ki a 40 év

Az összes jogosultsági időn belül ugyanis a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a harminckét évet el kell érni, emellett nyolc év gyermeknevelési idő vehető figyelembe a negyven év jogosultsági időhöz.

Ez a követelmény gyermekek otthongondozási díja vagy súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapított ápolási díj esetén rövidebb időtartam, a harminckét év helyett legalább harminc év, így ez esetben tíz év gyermeknevelési idő számítható be a negyven év jogosultsági időbe.

A keresőtevékenységgel vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idő saját háztartásban nevelt öt gyermek után egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökkenhet.

A keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági idők tételes meghatározását a Tny. végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 12. §-ában találjuk.Ami nem jogosultsági idő – Nők 40 nyugdíj 2024/2025 – jön a változás!

A szolgálati időnek minősülő időszakokból néhány szolgálati idő a nagymamák esetében sem vehető figyelembe a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásához jogosultsági időként, így például:

– az álláskeresési (munkanélküli) ellátással szerzett szolgálati idő,

– a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje,

– a passzív táppénz, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama

– a megállapodás alapján járulékfizetéssel szerzett szolgálati idő sem.

Azoknak a hölgyeknek tehát, akik ezek közül a szolgálati idő fajták közül is rendelkeznek megszerzett szolgálati idővel, hosszabb időtartam után kerülhet megszerzésre a negyven év jogosultsági idő.

Fenti, jogosultsági időnek nem minősülő szolgálati idők azonban a nyugdíj összegénél természetesen már figyelembe vételre kerülnek, nem vésznek el.

Amit még fontos tudni a Nők 40 éves nyugdíj kapcsán

Nyugdíj szempontból a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása saját jogú nyugellátás, amely öregségi teljes nyugdíjnak minősül. Korlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység a nyugellátás mellett nemcsak a korhatár betöltésétől, hanem a korhatár betöltése előtt is.

Fontos azonban tudni, hogy ez a nyugellátás „végleges” nyugdíj, azaz, ha a hölgy betölti a születési éve szerinti öregségi nyugdíjkorhatárát, nem történik átszámítás akkor sem, ha dolgozott a „nők 40” nyugdíj mellett.

A kedvezményes nyugellátás igénybevételétől kezdődően járulékfizetés hiányában további szolgálati időt ugyanis nem szerezhet a hölgy keresőtevékenység esetén sem. A saját jogú nyugdíj melletti keresőtevékenység esetén teljes járulékfizetési mentesség illeti meg a nyugdíjast.

3 gondolatokat “Nők 40 nyugdíj 2024/2025 – jön a változás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!