Nyugdíj emelés 2015: Mennyivel emelkednek a nyugdíjak jövőre?

2,2% vagy 1,8%? Sokak számára nagyon nem mindegy, mennyivel lesz több a nyugdíjuk 2015-ben, mint az idei évben.

Inflációkövető emelés és nyugdíjemelés 2015-ben

Fontos tisztáznunk, hogy Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti).

Tehát gyakorlatilag annyival nőnek a nyugdíjak, amekkora inflációval számol a kormány jövőre.

De mennyi lesz az infláció 2015-ben?

A kormány idén ősszel több számot is bedobott. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy hónapja azt mondta, hogy jövőre 2,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter néhány napra rá viszont egy új számot jelentett be: 1,8%.

nyugdíj-emelés-2014-nyugdijterkep

Akkor mennyivel emelkednek a nyugdíjak pontosan?

Az inflációs előrejelzés 1,8%, tehát a kormány 1,8 százalékos mértékű nyugdíjemeléssel számol jövőre.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege 115 786 forint volt az idei év elején. Ez tehát azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj mintegy 2 ezer forinttal fog nőni.

A nyugdíjasok többségének (54%) folyósított ellátás összege még a 115 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1,1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük. Ha valakinek 50 ezer forint a nyugdíja, valószínűleg mérsékelten örül annak, hogy jövőre 900 forinttal kap majd többet. A januári adatok szerint a csúcsnyugdíj közel 870 ezer forint: ez azt jelenti, hogy a luxusnyugdíjasok akár 15 ezerrel is többet kapnak majd 2015-ben.

Fontos kérés: MIKOR érezik jövőre a nyugdíj?

2015-ben is minden hónap 12-én utalják a nyugdíjat azoknak, akik számlájukra kérik. Ha 12-e hétvégére esik (áprilisban, júliusban, szeptemberben), pénteken utalják a nyugdíjakat. Decemberben a hónap elején érkezik majd a nyugellátás – derül ki innen.