Nyugdíj összege, emelése 2024

Nyugdíj összege, emelése 2024

Rendkívüli bejelentés: a novemberi, 3,1 százalék után januárban érkezik a következő nyugdíjemelés.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebookon, az idősek napja alkalmából jelentette be: januárban újabb 6 százalékkal emelik a nyugdíjakat, februárban pedig érkezni fog a 13. havi nyugdíj is.

A bejelentés alig napokkal érkezik a csütörtöki kormányinfó után, ahol a novemberi, 3,1 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést jelentették be.

A 6 százalékos emeléssel az átlagnyugdíj 223 342 forint lesz havonta a novemberi, 210 700 forintos ellátmány után. A januári nyugdíjemelés törvényi kötelessége a kormánynak: a Tny. szerint minden év elején az éves inflációs előrejelzéssel megegyező mértékben köteles emelni. Ez megfelel a kormány 6 százalékos prognózisával, és a Magyar Nemzeti Bank 4-6 százalékos előrejelzésének felső tartományával.

Ha esetleg az idei nyugdíjas infláció – amelyet 18,5%-os mértékűre becsült a kormányzat, ennek megfelelő a novemberi korrekció mértéke – mégis magasabb lenne a valóságban (erre viszont csak 2024. februárban derül majd fény), akkor azt a különbözetet már nem fizetik ki, vagyis a januárra tervezett emelés egy ilyen esetleges különbséggel nem lesz magasabb.

error: Content is protected !!