Gyurcsány 14 éve bukott le!!! „Hazudtunk reggel, éjjel meg este” – 14 éve mondta el Gyurcsány Ferenc az Öszödi beszédet >>>

Gyurcsány 14 éve bukott le!!! „Hazudtunk reggel, éjjel meg este” – 14 éve mondta el Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédet >>>

Példátlan, miniszterelnökhöz méltatlan trágársággal beszélt arról Gyurcsány Ferenc, akkori szocialista miniszterelnök, hogy hazugságokkal nyerték meg a választást 2006-ban. „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.” „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” A többi közt ezeket mondta Gyurcsány a szocialisták frakcióülésén, Balatonőszödön, 2006. május 26-án. Alig két héttel beszéde után durva megszorításokat jelentett be, amelyet többször is viccesnek szánt megjegyzésekkel próbált bagatellizálni. 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került az őszödi beszéd, amely a rendszerváltás óta nem látott tüntetéssorozatot indított el és óriási politikai válságot okozott a baloldalon. Az Origo kronologikusan mutatja be az őszödi beszéd következményeit.

2006. április 23.

A Gyurcsány Ferenc vezette MSZP hajszállal győzött az országgyűlési választáson, 43,21 százalékot szerezve. A Fidesz-KDNP alig 1 százalékkal kapott kevesebbet. A 386 képviselői helyből 186-ot szereztek meg Gyurcsányék, a többségük csak az SZDSZ-szel együtt lett meg.

2006. május 26.

Frakcióülést tartott az MSZP a balatonőszödi kormányüdülőben. A szocialista képviselőcsoport az ország helyzetét, Gyurcsány Ferenc programbeszédét vitatta meg. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök itt tartott beszédet, és értékelte a szocialista kormány addigi munkáját:

„Nincsen sok választás.

Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.

Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?”

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” 

Arról is beszélt, hogy megszorításokat terveznek.

„Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok, gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.”

Gyurcsány Ferenc teljes beszédét itt hallgathatja meg.

2006. június 9.

A második Gyurcsány-kormány letette hivatali esküjét.

2006. június 10.

Brutális megszorításokat jelentett be Gyurcsány Ferenc. A csomagot azzal a hírhedtté vált mondattal vezette fel, hogy nem kell félni, nem fog fájni. Ezzel szemben a Gyurcsány-csomag a többi közt a következő megszorításokat tartalmazta:

  • átlagosan 30 százalékkal emelkedett a gáz ára
  • a villamos energia árát növelték
  • az áfakulcs emelése, amely érintette az élelmiszerektől kezdve a víz- és szemétszolgáltatás díját, a szállodai és éttermi szolgáltatásokat, valamint a színház- és mozijegyeket is
  • adóemelések: jövedéki adó, munkáltatói járulék, EVA
Kuncze Gábor és Gyurcsány FerencForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hogy miért nem beszélt a kampányban a megszorításokról, később egy interjúban Gyurcsány Ferenc azzal magyarázta, hogy: „Három témáról beszéltem gyakran: a történelmi léptékű fejlesztésekről részletesen, a reformokról részlegesen, a kiigazításokról esetlegesen. Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét– mondta erős cinizmussal Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak.

Amikor pedig a munkaadók az adóemeléseket kritizálták, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként azt mondta:El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!.

2006. szeptember 18.

Folytatódott a tüntetés a Parlamentnél, ahol mintegy tízezren követelték Gyurcsány Ferenc lemondását.

A következő napokban is folytatódtak a demonstrációk.

Az MTV-székház ostromaForrás: AFP/Peter Mate

2006. október 6.

Bizalmat szavazott a parlamenti többség Gyurcsány Ferencnek. A jelenlévő 206 kormánypárti képviselő igennel, a 165 ellenzéki nemmel voksolt.

2006. október 23.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján ünnepi nagygyűlést tartott a Fidesz Budapesten az Astoriánál. A nagygyűlés végén a rendőrség a közben a Deák térnél tüntető és köveket dobáló tömeget a Fidesz-nagygyűlés résztvevői felé terelte. Percekkel a nagygyűlés vége után lovasroham is indult.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit, a Fidesz ünnepi megemlékezésén részt vevők közül.Többeket megvertek, köztük Révész Máriuszt, a Fidesz parlamenti képviselőjét is.

 

error: Content is protected !!