Nyugdíjemelés 2022/2023:

Ezen a héten jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása a fogyasztói árak augusztusi alakulásáról, amely rendszerint meghatározza, mekkora lesz a nyugdíjemelés mértéke novemberben. Lapunk számítása szerint 1,8 százalékos emeléssel számolhat közel 2 millió magyar nyugdíjas, ha a kormány idén is a törvényben előírtak szerint határozza meg annak mértékét. Amennyiben így lesz, mivel százalékos emelésről van szó, rengetegen lesznek, akiknek az egyébként is alacsony juttatása mindössze pár ezer forinttal emelkedik. Mutatjuk, milyen különbségek vannak jelenleg az öregségi nyugdíjak terén, amelyeket a százalékos nyugdíjemelés csak még jobban elmélyíthetett. Főleg idén, amikor az infláció az év eddig eltelt 8 hónapjában elérte a 10,7 százalékot.

A KSH számításai szerint augusztusban 15,6 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése, illetve januártól augusztusig terjedő időszakban az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalék volt a drágulás mértéke. Ez az adat azért lehet fontos most a magyar nyugdíjasok számára, mert a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról kimondja, hogy a nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az több, mint az év elején meghatározott arány. Mivel 2022 januárjában 5%-os, júliusában pedig további 3,9%-os – vagyis összesen 8,9%-os – emelést hajtottak végre, így novemberben a KSH adat (10,7%) alapján további 1,8 százalékpontos emelés jöhet. 

2022 januárjában az öregségi nyugellátás átlagos összege 164 102 forint volt, ebben már benne van az 5 százalékos emelés. Amikor a soron kívüli, évközi emelést végrehajtották, az plusz 3,9 százalékot jelentett, azonban nem a július havi, hanem 2021-es év decemberi nyugdíjhoz képest. Ugyanígy a novemberi emelés alapját nem a 2022. októberi, hanem a 2021. decemberi nyugdíjösszeg fogja képezni. Az átlagos nyugdíj összege így nagyjából 173 ezer forintra emelkedik novemberben.

Visszamenőleg pedig 11 havi nyugdíjkorrekció is járhatna, amely a nyugdíjátlag összegét kapó esetében 32 500 forintot jelenthet egy összegben. Ehhez jöhetne még hozzá a nyugdíjprémium is, bár azt a gazdasági növekedés alapján számítják, mely éppen olyan kiszámíthatatlan jelenleg, mint az infláció.

Azonban biztosat még nem lehet mondani, milyen összegű kifizetések érkeznek majd az időseknek még 2022-ben, amíg a kormány nem hoz döntést és nem jelenik meg a hivatalos rendelet arról, mennyi lesz az idei nyugdíjkorrekció, illetve a nyugdíjprémium összege. A kormány tavaly is eltért például a számítástól a nyugdíjprémium esetén a nyugdíjasok javára: a nyugdíjjal arányos juttatás helyett egységesen 80 ezer forint prémiumot fizettek a nyugdíjasok számára, amivel főleg az járt jól, akinek a nyugdíja nagyon alacsony. Így tehát idén sem biztos, hogy a törvényi előírások szerint emelnek a nyugdíjakon, akár magasabb százalékot is meghatározhatnak.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület azt a javaslatot tette, hogy novemberben 10 százalékpontos nyugdíjkorrekciót hajtsanak végre és további rendkívüli emelést is javasolnak a kevés nyugdíjból élők számára. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter a sajtó kérdésére a nyugdíjemelésről úgy reagált, hogy annak mértékéről szeptemberben dönt a kormány. Mivel a kormány még nem tudott tárgyalni az egyesület közleményében megfogalmazott javaslatokról, így a miniszter reagálni sem tudott rá.

A javaslatból is látszik, hogy a kis pénzből élő nyugdíjasok számára az infláció még fenyegetőbb, amelyet nem orvosolhat egy törvényben meghatározott mértékű emelés sem. A legnagyobb gond ugyanis, hogy a nyugdíjemelés százalékos mértékű, ezért az határozza meg, ki és pontosan mennyivel kap többet novembertől, hogy alapvetően mekkora a nyugdíja. Ebben pedig nagy különbségek vannak Magyarországon: rengeteg magyar idős a minimálbér összegét sem kapja kézhez, míg egyre nő a 300 ezer forint feletti nyugdíjat kapók száma. Arra eddig is figyelmeztettek szakértők, hogy a százalékos emelések csak mélyítik a szakadékot a nyugdíjas társadalmon belül, és az idősek tömegeinek elszegényedéséhez vezet, a 2022-es év az eddigi lassú leszakadáshoz képest árkot robbantott az elszegényedő és az anyagi biztonságban élő idősek között.

Jól jár, aki eddig is jól járt

Júniusban jelent meg a Magyar Statisztikai Zsebkönyv, 2021, mely tartalmazza a 2022. januári adatokat az öregségi nyugdíjasokról a Magyar Államkincstár (MÁK) előzetes adatai alapján. A kiadványból kiderült, hogy 2022 januárjától átlagosan 164 102 forintot kapott 1 996 928 nyugdíjas. Múlt év elején még 2 028 758 fő kapott átlagosan 150 571 forint havi ellátást.

A zsebkönyv tartalmazza azt is, hogy az egyes járandósági sávokba hány nyugdíjas tartozik. Százezer forint alatt összesen 321 408 fő kap ellátást, (számuk 2021-hez képest jelentősen csökkent az akkori 436 664 főről). Akinek a havi járandósága jelenleg 100 ezer forint alatt alakul, az még 1700 forint nyugdíjemelésre sem számíthat novemberben a fenti számítás alapján. Mindeközben a magas juttatást kapó nyugdíjasok száma egyre növekszik: 2021-ben még 75 897 fő kapott 300 ezer forint feletti nyugdíjat, 2022-re 114 667-re emelkedett a számuk. Az ő emelésük legalább cirka 5000 forint lesz, felső határ pedig nincs. Tehát az a néhány magyar, aki például jelenleg millió feletti nyugdíjat kap, több mint 16 ezer forinttal kap majd többet havonta.

Minden nyugdíjas veszít ezen

„Az 1,8 százalékos emeléssel együtt is mindössze 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelés édeskevés a nyugdíjasok számára, akik az emelések dacára elveszítik a nyugdíjuk vásárlóerejének legalább tíz százalékát” – írta Farkas András nyugdíjszakértő a KSH által közölt számadatok nyomán, aki szerint ezt az adatot felülbírálhatja kedvezőbb mértékűre a kormányzat, amit az is indokolttá tehet a szakember szerint, hogy az éves infláció mértéke a szakértői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot.

A nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz a boldog békeidőkben kialakított és a jelenlegi veszélyhelyzetben alkalmatlannak bizonyuló utólagos, több hónapos késéssel érkező és az exponenciálisan növekvő árakhoz igazodni képtelen nyugdíjemelési korrekciós eljárást. A nyugdíjasok az 1,8 százalékos kiegészítő emelést (és a várhatóan érkező nyugdíjprémiumot) követően a juttatások ellenére becsapottnak és szegényebbnek érzik majd magukat

– véli a szakértő. Amennyiben valóban 20 százalék felett alakul az éves infláció mértéke, a nyugdíjak pedig csak összesen 10,7 százalékkal emelkednek, az valóban rengeteg idős magyart sodorhatna a szakadék szélére. Ahogy korábban lapunk közölte, az utolsó friss adatok alapján 367 ezer nyugdíjast fenyeget Magyarországon az elszegényedés és társadalmi kirekesztés veszélye.

Lehetnek nyugdíjasok, akik semmit sem kapnak

Már júliusban váratlanul ért több nyugdíjast, hogy bár emelésről szóltak a hírek, ők nem kaptak több nyugdíjat. Ennek oka, hogy utólagos emelés, korrekció csak azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. december 31-ig nyugdíjba vonultak. Aki idén mentek nyugdíjba, nem kapnak emelést, annak ellenére hogy számukra is ugyanolyan meredeken drágul az élet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!