Itt a MÁK közleménye – Minden nyugdíjas pénzét érinti, sokan nem tudnak erről!

Itt a MÁK közleménye – Minden nyugdíjas pénzét érinti, sokan nem tudnak erről!

Itt a MÁK közleménye – Minden nyugdíjas pénzét érinti, sokan nem tudnak erről!A nyugdíjrendszerben rejlő finomságok közül egy viszonylag kevéssé ismert lehetőség a kivételes nyugellátás-emelés, mely sokaknak jelentős segítséget nyújthat a nyugdíjas éveikben.

További friss híreink

Bár nem széles körben ismert, de aki jogosult rá, annak jelentős anyagi javulást hozhat. Most részletesen áttekintjük, hogy kik jogosultak rá, hogyan lehet igényelni, és milyen összegű emelés kérhető.

Kik részesülhetnek kivételes nyugellátás-emelésben?

A kivételes nyugellátás-emelés iránti kérelmeket olyan személyek nyújthatják be, akik a következő kategóriák valamelyikébe tartoznak:

    1. Öregségi nyugdíjas: Az öregségi nyugdíjkorhatár fölötti személyek jogosultak.
    1. Megváltozott munkaképességű özvegyi nyugdíjasok: Akik a hozzátartozó megváltozott munkaképességéből eredő nyugellátást kapnak.
    2. Árvaellátásban részesülők: Akik árvaellátásban részesülnek, és az összes nyugellátásuk összege nem haladja meg a 120 ezer forintot.

    Hol és hogyan lehet igényelni a kivételes nyugellátás-emelést?

    A kérelmeket a Magyar Államkincstárnál lehet benyújtani. Ehhez a Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez nevű nyomtatványt kell kitölteni és aláírni.

Fontos, hogy a kérelemhez csatolni kell olyan dokumentumokat is, amelyek alátámasztják a kivételes emelés szükségességét.

Milyen összegű emelést lehet kérni?

Az engedélyezett emelés összege minimum 3 ezer forint és maximum 8 ezer forint lehet havonta. Ez az összeg beépül a nyugdíjba, és a rendszeres éves nyugdíjemelések során is figyelembe veszik.
Jogorvoslati lehetőség

Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, lehetőség van jogorvoslati kérelem benyújtására a lakóhely szerint illetékes törvényszékhez.

Összegzés

A kivételes nyugellátás-emelés egy olyan lehetőség, amelyet sokan nem ismernek, pedig jelentős segítséget nyújthat az alacsony nyugdíjakat kapóknak.

Fontos, hogy akik jogosultnak érzik magukat rá, azok ne habozzanak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen akár több ezer forintos plusz jövedelemhez juthatnak havonta.

Az emelés iránti kérelem benyújtásával kapcsolatos részletek és további információk megtalálhatók a Magyar Államkincstár honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!